„Forráspont mérése hitelesített hőmérővel” változatai közötti eltérés

A Fizipedia wikiből
(Új oldal, tartalma: „<wlatex> <!--Kategória:Mechanika--> <!--Kategória:Elektromosságtan--> Kategória:Hőtan <!--Kategória:Kvantummechanika--> <!--Kategória:Statisz…”)
 
19. sor: 19. sor:
  
 
==Eszközök==
 
==Eszközök==
 
+
* termisztor (félvezető ellenállás)
 +
* multiméter
 +
* higanyos hőmérő (0°C - 80°C méréstartomány)
 +
* kemping gázfőző (a szorgalmi feladathoz)
  
 
==Mérési feladatok==
 
==Mérési feladatok==
  
'''1.'''
+
'''1.''' A félvezető ellenálláshőmérő hitelesítése.
 +
 
 +
A félvezető anyagok ellenállása jól közelíthető az
 +
$$R = A e^\frac{B}{T}$$
 +
kifejezéssel, ahol $A$ a $T = \infty$ értékhez tartozó ún. maradékellenállás, és $B > 0$ a félvezető anyagára jellemző állandó ($B = \Delta E / k$, ahol $\Delta E$ a félvezető tiltott sáv szélessége, $k$ pedig a Boltzmann-állandó).
 +
 
 +
Kösse a termisztort a multiméterre! Öntsön egy pohárba forró (kb. 80°C-os) vizet, helyezze bele a higanyos hőmérőt és a termisztort! A víz hűlése közben folyamatosan olvassa le a hőmérő által mutatott hőmérsékletet és a termisztor ellenállását!
 +
 
 +
* ''Figyeljen arra, hogy a hőmérő üveggömbje és a termisztor egymáshoz közel legyen, minél inkább azonos hőmérsékletű víz vegye őket körbe! A vizet hurkapálcával kevergetheti is. Fém kanalat ne használjon, mert eltörheti a hőmérőt!
 +
 
 +
* ''A szobahőmérséklethez közeledve gyorsíthatja a hűlést jeges víz hozzáadásával. Így közel 0°C-ig mérhet.
 +
 
 +
Végezz el a mérést többször is!
 +
 
 +
Ábrázolja a mért adatokat, és a mérési pontokra illesszen az elméletnek megfelelő görbét! Határozza meg az $A$ és $B$ állandókat!
 +
 
 +
* ''Az illesztéshez a hőmérsékletet értelemszerűen K-ben kell mérni!
 +
 
 +
A mérési hibák és az illesztés hibája alapján becsülje meg, hogy 100°C környékén milyen pontosan tud hőmérsékletet mérni a termisztorral és a multiméterrel!
 +
 
 +
* ''A hibabecslést természetesen számításokkal támassza alá!
 +
 
 +
'''2.''' Vizsgálja meg, hogy különböző körülmények között milyen hőmérsékleten kezd el forrni a víz!
 +
 
 +
Egy edénybe töltsön vizet, helyezze bele a multiméterre kötött termisztort, és kezdje el a vizet melegíteni. Figyelje meg, hogy mikor kezd a víz forrni, azaz  mikor kezd el hevesen bugyborékolni! Jegyezze fel az ekkor mért ellenállást, majd ebből a kalibráció alapján határozza meg a hőmérsékletet!
 +
 
 +
*''A víz "gyöngyözése" (amikor az edény oldalán apró buborékok keletkeznek) még nem forrás.
 +
 
 +
Ismételje meg a mérést többször! Mekkora szórást tapasztal, ha ugyanolyan körülmények között mindig ugyanolyan mintát (pl. friss csapvizet vagy palackos desztilált vizet) forral? Mennyire reprodukálható a mérés?
 +
 
 +
Végezzen méréseket különböző mintákon, különböző körülmények között. Elemezze a következő tényezők hatását:
 +
* Friss vizet használ vagy már korábban felforralt és lehűtött vizet forral újra? (Ha eltérést tapasztal, annak mi lehet az oka?)
 +
* Desztilált vízzel vagy csapvízzel mér? Szennyezők (pl. só, cukor) hatása.
 +
* A hőmérő elhelyezése az edényben.
 +
* A forralás sebessége.
 +
 
 +
 
 +
 
  
  
 
</wlatex>
 
</wlatex>

A lap 2016. október 19., 16:27-kori változata


Eszközök

  • termisztor (félvezető ellenállás)
  • multiméter
  • higanyos hőmérő (0°C - 80°C méréstartomány)
  • kemping gázfőző (a szorgalmi feladathoz)

Mérési feladatok

1. A félvezető ellenálláshőmérő hitelesítése.

A félvezető anyagok ellenállása jól közelíthető az

\[R = A e^\frac{B}{T}\]

kifejezéssel, ahol \setbox0\hbox{$A$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% a \setbox0\hbox{$T = \infty$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% értékhez tartozó ún. maradékellenállás, és \setbox0\hbox{$B > 0$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% a félvezető anyagára jellemző állandó (\setbox0\hbox{$B = \Delta E / k$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0%, ahol \setbox0\hbox{$\Delta E$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% a félvezető tiltott sáv szélessége, \setbox0\hbox{$k$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% pedig a Boltzmann-állandó).

Kösse a termisztort a multiméterre! Öntsön egy pohárba forró (kb. 80°C-os) vizet, helyezze bele a higanyos hőmérőt és a termisztort! A víz hűlése közben folyamatosan olvassa le a hőmérő által mutatott hőmérsékletet és a termisztor ellenállását!

  • Figyeljen arra, hogy a hőmérő üveggömbje és a termisztor egymáshoz közel legyen, minél inkább azonos hőmérsékletű víz vegye őket körbe! A vizet hurkapálcával kevergetheti is. Fém kanalat ne használjon, mert eltörheti a hőmérőt!
  • A szobahőmérséklethez közeledve gyorsíthatja a hűlést jeges víz hozzáadásával. Így közel 0°C-ig mérhet.

Végezz el a mérést többször is!

Ábrázolja a mért adatokat, és a mérési pontokra illesszen az elméletnek megfelelő görbét! Határozza meg az \setbox0\hbox{$A$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% és \setbox0\hbox{$B$}% \message{//depth:\the\dp0//}% \box0% állandókat!

  • Az illesztéshez a hőmérsékletet értelemszerűen K-ben kell mérni!

A mérési hibák és az illesztés hibája alapján becsülje meg, hogy 100°C környékén milyen pontosan tud hőmérsékletet mérni a termisztorral és a multiméterrel!

  • A hibabecslést természetesen számításokkal támassza alá!

2. Vizsgálja meg, hogy különböző körülmények között milyen hőmérsékleten kezd el forrni a víz!

Egy edénybe töltsön vizet, helyezze bele a multiméterre kötött termisztort, és kezdje el a vizet melegíteni. Figyelje meg, hogy mikor kezd a víz forrni, azaz mikor kezd el hevesen bugyborékolni! Jegyezze fel az ekkor mért ellenállást, majd ebből a kalibráció alapján határozza meg a hőmérsékletet!

  • A víz "gyöngyözése" (amikor az edény oldalán apró buborékok keletkeznek) még nem forrás.

Ismételje meg a mérést többször! Mekkora szórást tapasztal, ha ugyanolyan körülmények között mindig ugyanolyan mintát (pl. friss csapvizet vagy palackos desztilált vizet) forral? Mennyire reprodukálható a mérés?

Végezzen méréseket különböző mintákon, különböző körülmények között. Elemezze a következő tényezők hatását:

  • Friss vizet használ vagy már korábban felforralt és lehűtött vizet forral újra? (Ha eltérést tapasztal, annak mi lehet az oka?)
  • Desztilált vízzel vagy csapvízzel mér? Szennyezők (pl. só, cukor) hatása.
  • A hőmérő elhelyezése az edényben.
  • A forralás sebessége.