Forráspont mérése hitelesített hőmérővel
Eszközök
- termisztor (félvezető ellenállás)
- multiméter
- higanyos hőmérő (0°C - 80°C méréstartomány)
- kemping gázfőző (a szorgalmi feladathoz)
Mérési feladatok
1. A félvezető ellenálláshőmérő hitelesítése.
A félvezető anyagok ellenállása jól közelíthető az kifejezéssel, ahol a értékhez tartozó ún. maradékellenállás, és a félvezető anyagára jellemző állandó (, ahol a félvezető tiltott sáv szélessége, pedig a Boltzmann-állandó).
Kösse a termisztort a multiméterre! Öntsön egy pohárba forró (kb. 80°C-os) vizet, helyezze bele a higanyos hőmérőt és a termisztort! A víz hűlése közben folyamatosan olvassa le a hőmérő által mutatott hőmérsékletet és a termisztor ellenállását!
- Figyeljen arra, hogy a hőmérő üveggömbje és a termisztor egymáshoz közel legyen, minél inkább azonos hőmérsékletű víz vegye őket körbe! A vizet hurkapálcával kevergetheti is. Fém kanalat ne használjon, mert eltörheti a hőmérőt!
- A szobahőmérséklethez közeledve gyorsíthatja a hűlést jeges víz hozzáadásával. Így közel 0°C-ig mérhet.
Végezz el a mérést többször is!
Ábrázolja a mért adatokat, és a mérési pontokra illesszen az elméletnek megfelelő görbét! Határozza meg az és állandókat!
- Az illesztéshez a hőmérsékletet értelemszerűen K-ben kell mérni!
A mérési hibák és az illesztés hibája alapján becsülje meg, hogy 100°C környékén milyen pontosan tud hőmérsékletet mérni a termisztorral és a multiméterrel!
- A hibabecslést természetesen számításokkal támassza alá!
2. Vizsgálja meg, hogy különböző körülmények között milyen hőmérsékleten kezd el forrni a víz!
Egy edénybe töltsön vizet, helyezze bele a multiméterre kötött termisztort, és kezdje el a vizet melegíteni. Figyelje meg, hogy mikor kezd a víz forrni, azaz mikor kezd el hevesen bugyborékolni! Jegyezze fel az ekkor mért ellenállást, majd ebből a kalibráció alapján határozza meg a hőmérsékletet!
- A víz "gyöngyözése" (amikor az edény oldalán apró buborékok keletkeznek) még nem forrás.
Ismételje meg a mérést többször! Mekkora szórást tapasztal, ha ugyanolyan körülmények között mindig ugyanolyan mintát (pl. friss csapvizet vagy palackos desztilált vizet) forral? Mennyire reprodukálható a mérés?
Végezzen méréseket különböző mintákon, különböző körülmények között. Elemezze a következő tényezők hatását:
- Friss vizet használ vagy már korábban felforralt és lehűtött vizet forral újra? (Ha eltérést tapasztal, annak mi lehet az oka?)
- Desztilált vízzel vagy csapvízzel mér? Szennyezők (pl. só, cukor) hatása.
- A hőmérő elhelyezése az edényben.
- A forralás sebessége.