Diamágnesség, paramágnesség - folyadékok

A Fizipedia wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hartlein (vitalap | szerkesztései) 2013. július 1., 11:11-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


thumbtime=0:00

Az elhangzó szöveg

Inhomogén mágneses tér a paramágneses anyagokat vonzza, a diamágneseseket taszítja. Először folyékony nitrogén mágneses tulajdonságait fogjuk vizsgálni. A folyékony nitrogén diamágneses, ezért nem marad meg a mágnespofák között. Ha folyékony oxigénnel végezzük el a kísérletet, mást fogunk tapasztalni. Folyékony oxigénhez úgy jutunk, hogy a teáskannát lehűtjük a beletöltött folyékony nitrogénnel. Ennek hatására a környező levegőből kiválik a magasabb hőmérsékleten cseppfolyósodó oxigén és belecsöpög a gyűjtőedénybe. A mágnespofák közé öntve az oxigén megtapad, mert paramágneses.

Diamagnetism, paramagnetism - liquids

An inhomogeneous magnetic field attracts paramagnetic materials and repels diamagnetic ones. At first the magnetic properties of liquid nitrogen will be studied. Liquid nitrogen is diamagnetic so that it will not stay between the magnetic pole faces. If the experiment is repeated with liquid oxygen, a different result is obtained. Liquid oxygen is obtained if a teapot is cooled with liquid nitrogen inside. As a result, the oxygen in the air, since it has a higher temperature of condensation, will drip into the pot. If we pour the oxygen between the magnetic pole faces, it will stick. This is because it is paramagnetic.