Homopolár motor

A Fizipedia wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Hartlein (vitalap | szerkesztései) 2013. július 1., 11:52-kor történt szerkesztése után volt.

(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)


thumbtime=0:00

Mágneses tér képes forgatónyomatékot gyakorolni áramtól átárt vezető hurokra. Ennek alapján számtalan elektromotor készíthető. Egy forogni vágyó pók szempontjából a kísérletben látható példány is gyakorlati eszköz. Ettől eltekintve próbáljuk nyomon követni az áramirányból kiindulva a mágneses indukció erővonalainak geometriáját. Felvéve egy ésszerű áramerősség értéket (1 A), a megfigyelt fordulatszám alapján próbáljuk megbecsülni a mágneses indukció erősségét a mágneshez legközelebbi vezető helyén!

Az elhangzó szöveg

Egyszerű mágneses motorhoz elég egy ceruzaelem, egy erős mágnes, valamint a ceruzaelem sarkaival folyamatos érintkezést biztosító és egyúttal forogni képes fém keret. Az elem áramot hajt a keretben és az áramjárta vezetőre merőleges erővel hat a mágneses tér. Ez az erő hozza forgásba a keretet. Az áram és a mágneses tér iránya könnyűszerrel változtatható és megfigyelhető hatásuk a forgásirányra.

Homopolar motor

To construct a simple magnetic motor, one needs only a small battery, a strong magnet, and a metal frame with the ability to rotate connected to the poles of the battery. The battery produces current in the frame and the magnetic field exerts force on it in perpendicular direction. The force will turn the frame. The direction of both the current and the magnetic field can be easily altered and their effect of the direction of rotation can be observed.