Fizikai inga

A Fizipedia wikiből


thumbtime=0:00

Az elhangzó szöveg

A kísérletünk főszereplője egy pörgettyű. Vizsgáljuk meg hogyan viselkedik forgás nélkül, mint fizikai inga. Az alátámasztási pont és a tömegközéppont távolsága könnyen állítható. Először helyezkedjen el a tömegközéppont az alátámasztási pont alatt. Jegyezzük meg ennél a távolságnál az inga periódusidejét! Csökkentve a távolságot növekszik a periódusidő. Csökkentsük még tovább a távolságot, a periódusidő tovább növekszik! Ezután állítsuk be az eszközünket úgy, hogy a tömegközéppont magasabban legyen mint az alátámasztási pont, ekkor az eszköz ledőlne a tartójáról, instabillá vált. Keressük meg azt a helyzetet amikor egybeesik az alátámasztási és a tömegközéppont! Most közömbös helyzetű az eszközünk. Ezt a beállítást nem is olyan egyszerű elérni!

Pendulum in physics

The subject of the experiment is the top, which is studied first as a physical pendulum. The distance between the point of support and the center of mass can be easily changed. Let the center of mass be at first below the point of support. Note the period of the pendulum at this distance. By decreasing the above mentioned distance, the period will increase. Let us now arrange the device so that the center of mass is situated higher than the point of support. In this case it becomes unstable and will fall off the support. Let us try to find the arrangement when these two points coincide. This is not at all an easy job!

Kapcsolódó film

A stabil helyzetben lévő tárgy viselkedését meg lehet figyelni például egy "Kelj fel Jancsi" nevű gyermekjáték tanulmányozása közben. Ezzel a filmecskével mulatva érthetjük meg a stabil helyzet lényegét!

thumbtime=0:00