IGOR Pro 6.3 szoftver telepítése, hasznos tudnivalók

A Fizipedia wikiből

Tartalomjegyzék

IGOR Pro 6.3 bemutatása

Az IGOR az amerikai Wavemetrics Inc. által fejlesztett kiértékelő és mérőprogram, mely sok felhasználási lehetőséget biztosít. A hasonló szoftvereknél elvárt alapvető kiértékelési eszközök, mint a különböző grafikonok készítése, formázása, az adatsorok széles körű analízise (FFT, görbeillesztés, statisztikai módszerek) is rendelkezésünkre állnak. Ezen kívül pedig magasabb szinten megismerve a szoftvert méréshez használható programokat is készíthetünk. Említésre méltó továbbá, hogy az IGOR alkalmas képfeldolgozásra, valamint teljes körűen vezérelhető parancssorból is.

Telepítés

Az legfrissebb telepítő fájl a Wavemetrics honlapjáról tölthető le, az IGOR Pro résznél az operációs rendszernek megfelelő Demo verziót kell használni. Az exe-t elindítva a telepítés egyszerűen elvégezhető. Ezután a program 30 napig használható próbaverzióként, de a Fizika Laboratórium keretében aktiválható a kurzuson való használatra. Arra azonban érdemes figyelni, hogy a licenc a 6.3-as verzióra terjed ki, így a későbbiekben, ha már új verzió kerül fel a honlapjukra, a korábbi 6.3-ast kell megkeresni és telepíteni. Az egyszerűbb elérhetőség végett innen is letölthető a 2014.02.21-én elérhető 6.34A verzió, de érdemes megnézni a Wavemetrics honlapján nincs-e frissebb kiadás (a 6.3-on belül).

Oktató anyagok

Az IGOR Pro megismeréséhez és a minél magasabb szintű használat elsajátításához számos hasznos oktatóanyagot rendelkezésünkre bocsájt a fejlesztő. Többek között egy rendkívül részletes, 2000 oldalas User Manual-t, a használatot bemutató videókat és az Igorral foglalkozó levelezési listát is használhatjuk, ha elakadunk. Ezen kívül a Fizika Laboratórium I. keretei között egy IGOR Pro bemutató előadást is tartunk, valamint a későbbiekben a hasznosabb oktatóanyagokat összeszedjük.

Aktiválás: Special Coursework license

A BME Fizika Tanszék a 2014-es évben megvásárolta az IGOR Pro 6.3 Special Coursework License-et, ami feljogosítja a tanszék oktatóit és a hallgatókat az IGOR Pro 6.3 oktatási célú használatára. Ez a licenc korlátlan ideig érvényes, azonban a frissítést nem támogatja, azaz csak a 6.3-as verzióval használható. Fontos és hasznos tulajdonság, hogy nem csak a tantermi, hanem a hallgatók saját számítógépeire is telepíthető a program. A használatkor viszont be kell tartani a licenc követelményeit, azaz, hogy kizárólag a Fizika Tanszéken oktatott kurzusokhoz használható, egyéb saját vagy intézményi célú felhasználás ezzel a licenccel nem legális (például szakdolgozat, diplomamunka, publikációk készítéséhez nem használható) Az aktiválást a hallgatók saját laptopjain az órán elvégezzük, otthoni asztali számítógépekre is telepíthető a program, ez esetben az aktiváló kulcsot megkapja a hallgató, de azt terjeszteni-e nem szabad.

Órai anyag, önálló feladat

Órán használt diasor (szerkesztés alatt)

Önálló feladat (egy fájlt kell választani)