NI MAX

A Fizipedia wikiből

A National Instruments Measurement & Automation Explorer (röviden NI MAX) programmal egyszerűen tesztelhetjük a műszerekkel való kommunikációt a GPIB interfészen, a soros porton, USB-n vagy TCP/IP-n keresztül vezérelt műszerek esetén egyaránt.

Tartalomjegyzék

Parancsok tesztelése

Bármilyen felületen csatlakozik a műszer a számítógéphez, általánosan igaz, hogy a „?”-re végződő parancsokhoz válaszüzenet tartozik. Ezért ezekhez a párbeszédablakokban használjuk a Query-t, ami nem más, mint egy Write és egy Read egymás után. Ugyanakkor, ha olyan parancshoz használjuk a Query-t, amihez nem tartozik válasz, időtúllépés (timeout) hibaüzenetet kapunk.

GPIB interfész

  1. Indítsuk el a Measurement & Automation Explorert! (A laboratórium és a tanterem gépein a Windows asztalán megtalálható a program parancsikonja.)
  2. A bal oldali fában keressük meg a GPIB-USB eszközt a My System > Devices and Interfaces alatt.
  3. Jelöljük ki és kattintsunk a Scan for instruments gombra. Ekkor a GPIB-USB eszköz alatti fa kibővül az észlelt műszerekkel.
  4. Válasszuk ki a műszert, ekkor elérhetővé válik a Communicate with Instrument gomb, amire kattintva a műszernek parancsokat küldhetünk és adatot fogadhatunk.

NI MAX sshot.png


USB interfész (VISA)

Hasonlóképpen, az USB-n csatlakoztatott műszereket is a Devices and Interfaces fában találjuk. Jelöljük ki a műszert, és kattintsunk a Open VISA Test Panel gombra, és használjuk a megjelenő párbeszédablakot! (A későbbiek kedvéért állítsunk be egy könnyen megjegyezhető és beszédes VISA alias-t!)

VISA USB1.png

VISA USB2.png

Soros porti csatlakozás

A Devices and Interfaces-en belül találjuk a Serial & Parallel fát, nyissuk ki, és jelöljük ki a használandó soros portot! A soros porti vezérlés több beállítást igényel, mint az előbbi két eset, a paraméterek helyes beállításához mindenképpen forduljunk a műszerkönyvhöz! Az alábbi képernyőképeken a Mérési adatgyűjtés és feldolgozás kurzuson használt USB hőmérő teszteléséhez használható beállítások találhatók. (Megjegyzés: ha nincs NI MAX telepítve a számítógépen, több terminálprogram közül is választhatunk, amelyek alkalmasak a soros porton adatok küldésére és fogadására. Windows XP-n a kellékek között találjuk a Hyperterminal-t.)

Állítsuk a baud rate-et 38400-ra!

USB homero test2.png

A Flow control legyen None (alapértelmezett beállítás)!

USB homero test4.png

Állítsuk be, hogy íráskor küldje el a parancs végét jelző termination charactert a Send End on Writes checkboxszal, állítsuk be a Termination charactert Line Feed - \n-re!

USB homero test3.png

Az Apply Changes gombra való kattintás után tesztelhetjük az USB hőmérő R parancsát. (Megjegyzés: ha nem állíttuk volna be, hogy íráskor automatikusan küldjön sortörés karaktert a program, azt itt a parancs után kellene írnunk.)

USB homero test1.png