Termodinamika példák - A termodinamika differenciális összefüggései
A Fizipedia wikiből
A lap korábbi változatát látod, amilyen Stippinger (vitalap | szerkesztései) 2013. április 16., 13:55-kor történt szerkesztése után volt.
Navigáció Pt·1·2·3 |
---|
Kísérleti fizika 3. gyakorlat |
Gyakorlatok listája: |
Homogén rendszerek |
Feladatok listája: |
© 2012-2013 BME-TTK, TÁMOP4.1.2.A/1-11/0064 |
Feladat
- Bizonyítsuk be a
,
,
és
összefüggéseket!
Megoldás
![\[\framebox {$U(S,V,N) = TS-pV+\mu N$}\]](/images/math/8/7/3/873f74ee6d3db63fcc41cbec627ddc08.png)
![\[ \mathrm{d}U = T\,\mathrm{d}S-p\,\mathrm{d}V+\mu\,\mathrm{d}N\]](/images/math/7/6/e/76e6aeb73b9e5da34b27ae8b7daece42.png)
![\[ \left(\frac{\partial U}{\partial S}\right)_V = T, \qquad \left(\frac{\partial U}{\partial V}\right)_S = -p. \]](/images/math/6/3/7/637765774817409b7e8a6d08614d94f1.png)
A továbbiakban a kémiai potenciáltól és részecskeszámtól való függést nem írjuk ki.
A termodinamikai potenciálokon hajtsuk végre a Legendre-transzformációt, ezt az alakot vessük össze a potenciál teljes differenciáljával:
![\[ \framebox{$F(T,V)=U-TS$} \]](/images/math/6/1/f/61f2a838853bf2471dc12a8d97f40e9a.png)
![\[ \mathrm{d}F = \mathrm{d}U-S\,\mathrm{d}T-T\,\mathrm{d}S = -S\,\mathrm{d}T - p\,\mathrm{d}V = \left(\frac{\partial F}{\partial T}\right)_V \mathrm{d}T + \left(\frac{\partial F}{\partial V}\right)_T \mathrm{d}V, \]](/images/math/1/e/d/1ed15bd6f02d7547eb2163b410dbfe52.png)
![\[ \left(\frac{\partial F}{\partial T}\right)_V = -S, \qquad \left(\frac{\partial F}{\partial V}\right)_T = -p. \]](/images/math/0/7/0/0706881a87c9005b38dded32357e5366.png)
![\[ \framebox{$H(S,p)=U+pV$} \]](/images/math/7/e/0/7e0335ff95bd7204dcb324b4172e2999.png)
![\[ \mathrm{d}H = \mathrm{d}U+V\,\mathrm{d}p+p\,\mathrm{d}V = T\,\mathrm{d}S + V\,\mathrm{d}p = \left(\frac{\partial H}{\partial S}\right)_p \mathrm{d}S + \left(\frac{\partial H}{\partial p}\right)_S \mathrm{d}p, \]](/images/math/9/6/c/96cac60f2233c0be74a4e76235101d49.png)
![\[ \left(\frac{\partial H}{\partial S}\right)_p = T, \qquad \left(\frac{\partial H}{\partial p}\right)_S = V. \]](/images/math/d/9/5/d9531493a9cdf34987675483d1bf16fc.png)
![\[ \framebox{$G(T,p)=H-TS=U+pV-TS$} \]](/images/math/2/4/b/24babf2c408ffd476cf9b245bbfd8a72.png)
![\[ \mathrm{d}G = \mathrm{d}U+V\,\mathrm{d}p+p\,\mathrm{d}V-S\,\mathrm{d}T-T\,\mathrm{d}S = -S\,\mathrm{d}T + V\,\mathrm{d}p = \left(\frac{\partial G}{\partial T}\right)_p \mathrm{d}T + \left(\frac{\partial G}{\partial p}\right)_T \mathrm{d}p, \]](/images/math/b/a/8/ba86d2b8ebddb79750447e9efe79b72c.png)
![\[ \left(\frac{\partial G}{\partial T}\right)_p=-S, \qquad \left(\frac{\partial G}{\partial p}\right)_T=V. \]](/images/math/7/8/d/78d7b1a320ec58244ccdb8fdc0fcc62b.png)